Media

Media

Ouders van Nu - Magazine

Tellen en rijmen met de familie Muis als voorleestip voor de gemixte gezinnen of gezinnen die het lekker net even anders doen dan de standaardgezinnen.
Lees hier het complete artikel.

HP/De Tijd


Over mijn uit de hand gelopen hobby en elektrische auto's.

Lees hier het artikel.

AVI-serie De Taalbende: de film

11 december 2014

Bij AVI-serie De Taalbende hoort deze film, met Leesfee, Knor met de Snor en Wolfje.

Veel kijkplezier.

RTV Mechelen

23 oktober 2014
De Leesfee Emy Geyskens en illustrator Bram Zwinnen vertellen over onze boekenserie De Taalbende. Klik hier voor de uitzending (vanaf 9.45 min.)

Vrij Nederland

18 juli 2014
Klik hier voor het volledige artikel
'Het nieuwe verantwoorde kinderboek'

Dagblad Trouw

26 februari 2014
'Doorbreek rolpatronen maar maak er geen propaganda van'

Marijke de Vries

Redactie Onderwijs en Opvoeding

 

Laat jongens Roodkapje spelen en meisjes de wolf. Het is een van de aanbevelingen die leerkrachten van 500 basisscholen in Frankrijk krijgen om stereotypen te bestrijden. Met het experiment ‘ABCD-égalité’ wil de Franse minister van vrouwenrechten seksisme tegengaan, schreef Trouw gisteren, en dat leidt tot verwoede discussies. Speelt de discussie ook in Nederland?

Veel te weinig, zegt pedagoog en socioloog Mieke van Stigt. Dat komt omdat de gedachte in Nederland is dat het niet nodig is, zegt ze. “Het dominante denken is: wij zijn al geëmancipeerd. Maar dat is ideologie, niet de realiteit.” Volgens Van Stigt is het juist in de mode juist om verschillen tussen jongens en meisjes weer te benadrukken. “We spreken bijvoorbeeld weer over ‘het jongensprobleem’. De tendens is om de biologische bepaaldheid van jongensgedrag als uitgangspunt te nemen en de invloed van sociale factoren te ontkennen.” Maar uit allerlei onderzoek blijken verschillen tussen jongens en meisjes niet aangeboren, maar gecreëerd, zegt ze. Heel goed dus de stereotypen in Frankrijk worden doorbroken.

Maar stereotypen doorbreken moet niet te geforceerd gebeuren, denkt schrijfster Juliëtte Rosenkamp.  Vandaag verschijnt van haar hand het peuterprentenboek ‘Tellen en rijmen met de familie Muis’. Daarin heeft Papa Muis een strijkijzer. En Mama Muis? Die zet het vuilnis aan de straat. Met haar verhaal won Rosenkamp een internationale verhalenwedstrijd die door in 2012 werd uitgeschreven door Laura Coello van maatschappelijk adviesbureau Inclusive Works. Coello wil dat er meer kinderboeken komen  die ‘achterhaalde rolpatronen doorbreken’, want die zag ze veel te veel terug in kinderboeken. “Zulke stereotypen belemmeren onbewust de keuzepatronen.” Dat heeft Rosenkamp, voormalig basisschoolleerkracht, ook ervaren. “Ik ben pas 31 maar in mijn tijd was het heel normaal dat je moeder huisvrouw was en je vader werkte. Nu hoeft dat niet per se zo te zijn. Voor kinderen die nu opgroeien is het de normaalste zaak van de wereld dat hun vader zorgt en moeder werkt. Maar ik kwam het in kinderboeken nauwelijks tegen.” Het is belangrijk dat verhalen voor kinderen een afspiegeling zijn van hoe de maatschappij eruit ziet, vindt ze.

“Dat zou ook best onderwerp mogen zijn op school: hoe is het bij jou thuis, wat zou je later zelf graag willen. De huidige generatie vrouwen heeft misschien wel eens een schuldgevoel over de combinatie van werk en kinderen. Als je de nieuwe generatie opvoedt met het idee dat dat gewoon is, dan is dat gevoel er niet.” Maar om dat nu aan scholen op te leggen, Rosenkamp weet het niet. “Tuurlijk kun je rollen omdraaien. En mijn zoon houdt ook van hello kitty, prima toch?”

Van Stigt is dat met haar eens. “Je moet het onderwerp niet te veel problematiseren, dan krijgt het al snel wat weg van propaganda. Maar we zouden wel een veel breder palet van mogelijkheden aan kinderen moeten laten zien: er zijn papa’s die werken en die thuis zijn, jongens die met auto’s en poppen spelen, vrouwen die van mountainbiken en van koken houden. Het kan allemaal. Maar die stereotypen veranderen niet vanzelf. We moeten ons er bewust van worden dat we ongemerkt jongens en meisjes reduceren tot stereotypen.”