Kids vloeibaar van verveling - tips!

Het is zomervakantie. Hartstikke leuk, je kind zes weken dichtbij je. Maar er zijn van die dagen dat je je kind vloeibaar van verveling op de bank aantreft en jij volledig door je entertain-inspiratie heen bent. Bovendien zou je het best prettig vinden om even een glas wijn te drinken/tijdschrift te lezen/in de zon te zitten zonder kind in je aura en ge-'mama!' om je heen. Deze lijst biedt uitkomst voor die momenten. Inclusief drie tips die je vooral níet moet doen, gebaseerd op ware gebeurtenissen.

Lego-to-the-max

Leg een tafelkleed of laken in de huiskamer en kieper de hele bak met Lego erop leeg. Er kan de hele middag gebouwd worden. En ja, het mag blijven staan omdat het vakantie is, mits het op het tafelkleed/laken ligt. Toch opruimen? Dat wordt een makkie: vouw de punten van het tafelkleed bij elkaar en kieper alle blokjes weer in de Lego-bak.

Onbeperkt gamen
Koop een Google playstore card/Apple I tunes card en laat je kind(eren) de hele middag apps downloaden en onbeperkt gamen. Mag best een keertje in de vakantie. Of in het weekend. Of wanneer jij een middagje rust aan je kop wilt.

Best wel educatief
Mijn zoontje is nogal technisch aangelegd en ik doe hem geen groter plezier dan hem een stel oude apparaten uit elkaar te laten halen. Dus geef ik hem een kapotte ventilator, oude telefoon of radio uit 1982 en een setje gereedschap voor een paar uurtjes slopen en onderzoeken.  

Draai de rollen eens om

Komen kinderen ook altijd het liefst bij jullie thuis spelen? Draai het eens om. Bel de ouders van dat ene kind dat bij jullie altijd de snoeppot leegvreet/altijd toevallig moet poepen (OMG! No!) als jij net de wc-pot schoongemaakt hebt/alleen maar komt omdat jij gamen wel toestaat en laat de ouders van dat andere kind maar eens een dagje opletten, voederen en pedagogisch verantwoord zijn. Kan je kind meteen het goede voorbeeld geven hoe het wél hoort als je elders komt spelen ;-)

Opa + fiets

Opa’s zijn dol op fietsen met hun kleinkind. Breng kind + fiets naar opa. Geef tevens een pak Snickers/fles cola/geld voor ijsje mee. Tot vanavond!

Ouderwetse gezelligheid

In Deventer hebben we Spelen op de Brink. Op woensdag- en zondagmiddag van 14.00 tot 16.00 mogen kinderen op De Brink komen spelen met zowel ouderwets als nieuw buitenspeelgoed. Bezoek Deventer, laat je kids spelen en strijk neer op een terrasje. Of zoek (online) welke gratis kinderactiviteiten gedurende de zomermaanden bij jou in de buurt georganiseerd worden.

Samen spelen
Spreek af met je BFF of andere vriendin die ook kinderen heeft. Kinderen vermaken elkaar vaak beter dan jij als ouder wilt kunt. Terwijl jullie bijkleppen, kunnen de kinderen samen spelen. Vaak doet verandering van spijs ook nog eens eten; m.a.w.: het speelgoed/de games/speeltuin in de buurt  van een ander is veel leuker dan eigen speelgoed/games/speeltuin in de buurt.

Nieuwe kamer

Deze tip kost je een hele dag, maar daarna is je kind geheid een paar dagen zoet. Haal samen met je kind zijn/haar kamer helemaal leeg. Gooi oude rotzooi weg (zoveel mogelijk), maak goed schoon, zet de meubels eens anders neer en koop eventueel een nieuw kastje/bureau/opbergmeubel/zitzak. En hoewel het puinruimen en schoonmaken een hels karwei is, waar je kind met tegenzin aan mee zal helpen, is hij/zij ongetwijfeld voor deze operatie te charteren onder het mom van ‘we gaan een tienerkamer/grote-jongens-kamer/echte-meiden-kamer van je slaapkamer maken’. Kids zijn gek op een ‘nieuwe kamer’ en zullen daags erna vrijwillig lekker in hun nieuwe stekkie willen vertoeven.

Geld verdienen
Aansluitend aan bovenstaande tip: Laat je kind zijn oude speelgoed verkopen op een kleedjesmarkt of voor de ingang van de plaatselijke supermarkt. En oudere kinderen kunnen foto’s maken van hun oude spullen en samen met jou op Marktplaats zetten.
P.S.: Pas wel op voor overijverige team toezichthouders, anders krijg je dit soort taferelen.

Logeerweekend
Nodig neefje/nichtje/beste vriend(in) van je kind uit voor een logeerweekend. Laat je kind het logeerweekend zelf voorbereiden: luchtbed oppompen en opmaken, wat lekkers kopen, schone handdoek klaarleggen, activiteit bedenken…


No-nonsense

Ga gewoon naar de speeltuin. Lekker no-nonsense. Kies bij voorkeur een speeltuin mét horecagelegenheid uit.


Boeken en pizza

Lid van de bibliotheek? Ga met je kind(eren) naar de bieb, of maak ze (gratis) lid. Beetje struinen, boekjes kijken, rondsnuffelen en vooral niet vergeten voor jezelf ook wat fijn leesvoer mee te nemen. Op de terugweg naar huis eten meenemen. Pizza ofzo.


Film

The good old bioscoop. Blijft altijd leuk. Relaxed onderuitgezakt kijken naar een film. Met popcorn. Er zijn ergere dingen.

Snuffelen op zolder
Ga een middagje naar opa en oma en laat je kind op zolder rondsnuffelen en spelen met jouw speelgoed uit vervlogen tijden/de oude Transformers van je broer/dat schattige poppenhuis van je zus/de ouderwetse draaitelefoon en platenspeler van opa/jaren ’70 kleding van oma.

Fröbelen
Mijn kind houdt niet van knutselen, maar mocht die van jou het nou wel leuk vinden; leg op de tuin- of keukentafel een groot plastic tafellaken/opengeknipte vuilniszak en kieper er alle knutselspullen op die je in huis hebt, voor een middagje onbeperkt fröbelen.

Ticket to the tropics
Mijn zoontje is er inmiddels te groot voor, maar toen hij nog kleiner was deed ik dit vaak tijdens slecht weer in de zomervakantie: het opblaasbadje in de douche neerzetten. Vullen met lauwwarm water, strandspeelgoedjes, opblaasbare krokodil en plastic palmboom erbij en je waant je op een tropisch eiland. Of zoiets.

Een eigen huis 

Wat ik ook deed in zijn kleutertijd: bij een witgoed- of elektronicazaak een grote doos ophalen waar hij zelf in paste. Bij thuiskomst zaagde ik er met een groot broodmes een deur en ramen in. Daarna kon mijn zoontje zelf zijn huisje gaan schilderen, versieren en inrichten. Kleine doosjes werden gebruikt als tafeltje en een kussen als bankje. Als kers op de taart plaatste ik een paar led-kaarsjes in het huisje. Schattig!


VIP-behandeling voor je auto
Laat je kind je auto wassen voor een paar euro. Inclusief de binnenkant. Geef hierbij géén schuurspons.

Absolute no-go’s:

Er zijn een paar dingen die je absoluut niet moet doen als je kind al vloeibaar van verveling is. Onderstaande opties maken het alleen maar erger. Ik spreek uit ervaring.


Het indoor-speelparadijs. Complete hysterie, benauwdheid en lauwwarme, waterige limonade uit plastic bekertjes. #verkopenzehiergeenwijn? Bovendien loopt er in dit plakkerige, broeierige bacillenparadijs altijd wel een stel net-iets-te-oud-hiervoor-tuig rond, dat geheid uit is op een potje ruzie en jouw kind de rest van de middag ‘per ongeluk’ te hard bekogeld met de plastic ballen uit de ballenbak.
Gevolg: je speelt de rest van de middag politieagent en krijgt knallende koppijn.
Oh, en denk maar niet dat je nog even op je laptop aan die deadline werken kunt.

Als een verkapte BSO of kinderopvang fungeren voor ouders uit de buurt die moeten werken en ‘heel toevallig’ hun dreinskinderen bij jou willen laten spelen. Uiteraard kom je er pas achter dat ze aan het werk zijn als je hun kroost al bij jou op de bank hebt zitten. (‘Krijgen we snoep?’) Dat gaat een laaaange middag worden… (En denk maar niet dat jouw kind zin heeft om samen met deze uilskuikens te spelen!)

Thuis een pyjamadag houden. Het klinkt zo gezellig en aanlokkelijk, vooral als het hondenweer is: een hele dag thuis aanrommelen in pyjama. Maar feit blijft dat kinderen elke dag even gelucht moeten worden. Al is het een wandelingetje naar de supermarkt. Tegen een uur of één zijn je kids namelijk nog vloeibaarder van verveling dan ze al waren, hebben ze alles op Netflix gezien wat ze wilden zien en slaan ze elkaar de hersens in. Bovendien worden ze van zo’n hangdag absoluut niet moe. Dus geheid dat ze vanavond nog tot een uurtje of elf aan het rondspoken zijn op de gang.
Het alternatief voor een pyjamadag is een filmavondje in pyjama - met allerlei hapjes i.p.v. avondeten - waar je vroeg mee begint. Rond vier, vijf uur ’s middags op z’n vroegst.  

Uiteraard zijn alle aanvullingen op de to-do-list en not-to-do-list van harte welkom!