Nooit meer een blogdip

 

Bloggers, opgelet:

Kelly Deriemaeker, blogger van het eerste uur - ze blogt al veertien jaar - schreef deze fantastische bloghandleiding, boordevol tips, adviezen en inspiratie voor zowel de beginnende als de gevorderde blogger. Benieuwd naar de inhoud van het boek en wat je ervan kunt verwachten? In deze blog vertel ik je alles over het Blogboek.

Kelly Deriemaeker is een echte #BossLady

Het Blogboek is meer dan zomaar een boek over bloggen. Het is een kleurrijke, inspirerende gids van bijna 300 pagina’s die je aan het handje meeneemt in de bloggerswereld. Zowel voor de startende als voor de doorgewinterde blogger een absolute aanrader, door de vele tips, ideeën, inspiratie, maar vooral door de goudeerlijke adviezen om je blog tot een groot succes te maken. Daar waar andere bloggers hun geheimen niet prijsgeven doet Kelly dat wel. En dat maakt Kelly wat mij betreft een ultieme #BossLady

Nederlands met een vleugje zachtheid

Na de eerste bladzijde wist ik zeker dat schrijfster Kelly Deriemaeker Belgische is - en niet alleen door haar achternaam. Afgelopen jaren heb ik vaak samengewerkt met onze zuiderburen, dus de Vlaamse woordkeuzes waren voor mij een feest der herkenning. Mocht je nou niet zo gecharmeerd zijn van Nederlands met een vleugje zachtheid; het Vlaamse valt nog wel mee, hoor. Het is gewoon iets wat je tussen de regels door opvalt. That’s all.  

Toegankelijk en positief, alsof je beste vriendin tegen je praat

Je kunt het Blogkboek lezen van A tot Z, of je zoekt een onderwerp uit waar je op dat moment meer over wilt weten en leest het betreffende hoofdstuk. Ik koos ervoor om gewoon lekker bij het begin te beginnen en het boek van de eerste tot de laatste pagina uit te lezen. ‘Het boek leest lekker weg’ is eigenlijk een absolute no-go bij een boekrecensie, bijna beledigend zelfs. Toch leest het Blogboek van Kelly lekker weg en dat bedoel ik louter positief. (Bovendien is dit mijn eigen blog en mag ik zelf weten wat ik schrijf – precies wat Kelly als tip meegeeft 😉) Ik zal je uitleggen waarom het Blogboek zo lekker wegleest.
Het voelt namelijk alsof je beste vriendin tegen je praat. En dat is fijn. Want als het bloggen betreft – jouw blog – het schrijven over je eigen zielenroerselen, ben je kwetsbaar. Niemand wil horen dat haar blog eigenlijk maar troep is die niemand lezen wil, of dat ze het allemaal verkeerd aangepakt heeft – om vervolgens op juffentoontje te horen wát er allemaal aan schort en tot slot het succesverhaal van de schrijfster te horen. ‘Kijk, ik heb het allemaal wél goed gedaan.’
Nee.
Kelly is in staat om op zeer toegankelijke en positieve manier te vertellen over bloggen en daarbij haar eigen valkuilen en ‘fouten’ met zelfspot te benoemen (zodat jij ervan kunt leren). Ze geeft je een scala aan tips en adviezen waar je iets mee mág doen. Niks belerend of met een vingertje-wijzend. Gewoon een goede vriendin die je graag helpt verder te komen, die je stimuleert de dingen te doen waar jij gelukkig van wordt en die je bij het vallen helpt opstaan. En daarom zeg ik: het Blogboek leest lekker weg.

De 135 ideeën voor je volgende blog krijg je zomaar cadeau

Voordat ik een korte samenvatting van elk hoofdstuk van het Blogboek geef, zodat je een goed beeld krijgt van de inhoud, moet ik even benoemen hoe geweldig ik het vind dat elk hoofdstuk afsluit met een lijst met 15 ideeën voor je nieuwe blogpost. Het Blogboek bestaat uit negen hoofdstukken, dat betekent dat Kelly maar liefst 9 x 15 = 135 blogideeën cadeau geeft. Met het Blogboek in huis heb je dus altijd inspiratie binnen handbereik

De negen hoofdstukken van het Blogboek

Het Blogboek bestaat uit de volgende negen hoofdstukken:

1. Welkom in een wondere wereld

Kelly geeft je 19 redenen waarom een blog beginnen het beste is dat je vandaag kunt doen. Misschien heb je al een blog en denk je ‘dit hoofdstuk sla ik over’, maar je zult al lezende enthousiaster worden over je eigen blog. Bovendien helpt het je om weer even helder te krijgen waar jouw blog precies voor staat. Of je komt juist tot de conclusie dat je blog meer duidelijkheid en structuur nodig heeft. Met de bemoedigende woorden van Kelly is dat geen enkel probleem. In no time weet je weer waarom je ooit begonnen bent met bloggen en wat jouw blog zo uniek maakt. En om eerlijk te zijn is dat een boost voor je (blog)zelfvertrouwen.

2. Je stem en onderwerp vinden

Voor beginnende bloggers die het echte beginnen telkens voor zich uitschuiven, maar ook voor de meer ervaren blogger die minder blogt dan hij/zij zou willen: alle smoezen (‘Maar er bestaan al zoveel blogs’) en excuses (‘Ik ben niet zo interessant’) worden overboord gegooid. De vragenlijst in dit hoofdstuk helpen je je richting te bepalen: waarover wil je gaan bloggen en voor wie? Wat wil je bereiken met bloggen? Daarnaast worden er vele tips gegeven over dingen die je beter níet kunt doen als je van je blog een succes wilt maken.

3. Unieke content maken

Je leert denken als een ware hoofdredactrice, van jouw eigen magazine. Echt! Bovendien werd ik helemaal enthousiast van de eindeloze stroom aan inspiratie, tips en soorten blogposts die wél werken. Hou pen en papier maar bij de hand tijdens het lezen van dit hoofdstuk, want je krijgt ontzettend veel inspiratie – en vooral zin om te schrijven.

4. Jezelf organiseren

'Werk slimmer, niet harder' is het advies. En Kelly legt je uit hoe je dat voor elkaar krijgt. Want het bijhouden van een blog is veel werk. En iedereen die beweert dat dat niet zo is, liegt.

5. Een blog opzetten
Eerlijk is eerlijk; dit hoofdstuk heb ik vluchtig doorgelezen omdat het over het kiezen van een blogplatform en domeinnaam gaat. Daarnaast komen er zaken aan bod als: de about me-pagina, logo’s, design en afbeeldingen. Niets ten nadele van de informatie, maar als je reeds een goedwerkende website hebt en al langer blogt, is dit gesneden koek.

6. Vloggen

To vlog or not to vlog – that’s the question. Kom er achter of vloggen (al dan niet in combinatie met bloggen) iets voor jou is en zo ja; hoe je dat aanpakt. Een niet al te lang hoofdstuk over de voor- en nadelen van vloggen, vloggen voor bedrijven en inspiratie voor nieuwe vlogs.

7. Lezers gezocht

Hoe zorg je ervoor dat jouw blog door meer mensen dan alleen je moeder en beste vriendin gelezen worden? Oftewel: hoe bouw je een groter lezerspubliek op? Over het delen van je blogposts op het juiste moment, Social Media en inspelen op actualiteiten. Maar Kelly blijft wel realistisch, want, zo schrijft ze: ‘Als er een gouden truc bestond om een blogpost viraal te laten gaan, dan zou de uitvinder daarvan nu van een cocktail liggen nippen naast een zwembad gevuld met champagne.’ Maar ze geeft je wel tips om ervoor te zorgen dat jouw blogposts de aandacht krijgen die ze verdienen middels een ‘strijdplan’.  

8. Geld verdienen

Prachtig dat Kelly het beeld dat sommige bloggers willen creëren (‘ik word overladen met gratis producten’ of ‘ik verdien veel geld aan mijn blog’) met een flinke dosis humor neersabelt. Ja, je wordt weleens benaderd om een product te testen en daarover te bloggen. Ja, je krijgt weleens betaald door een bedrijf om een artikel te schrijven over hun geweldige diensten. Maar daar kleven vaak een hoop nadelen aan. Want zo’n review moet vaak aan allerlei, bijna onhaalbare, voorwaarden voldoen en levert je hooguit een paar tientjes op. Bovendien geef je je vrijheid om te schrijven wat je zelf wilt op. Toch voel je je als blogger algauw vereerd als je door een bedrijf benaderd wordt en zeg je – zoals Kelly dat ook weleens gedaan heeft 😉 – volmondig ‘ja’. Totdat je een week later met een stofzuiger thuis zit en geen idéé hebt wat je in vredesnaam moet schrijven over dat onding.

Levert bloggen je verder niets op dan?
Jazeker wel. En Kelly geeft je een realistisch beeld over de voordelen en opbrengsten van bloggen. Al was het maar het netwerk dat je opbouwt en de manier waarop je jezelf online presenteert (en dat potentiële werk- of opdrachtgevers daar zeker naar zullen kijken).

9. Troubleshooting
Bij schrijvers heet het een writer’s block, bij bloggers een blogdip. Geef het beestje maar een naam, maar iedereen die schrijft kent het moment waarop je het niet meer ziet zitten, dat geschrijf. Je wilt niet meer, je weet niks meer. De inspiratie is ver te zoeken. En trouwens, waar doe je het in godsnaam nog voor? Voor je het weet zit je in een negatieve spiraal en besluit je een punt te zetten achter je schrijverscarrière.
Stop! Niet doen!
Kelly werpt zich als een coach op en probeert samen met jou te achterhalen wat de oorzaak is van je blogdip. Is het omdat je veel negatieve reacties krijgt? Te weinig lezers? Loop je tegen een bloggers-burn-out aan? Aan de hand van haar persoonlijke verhaal, waarin ze vertelt dat ze in 2003 wilde stoppen met bloggen, leer je om te gaan met een heuse blogdip.

Gelukkig is Kelly níet gestopt met bloggen

Ik ben blij dat Kelly destijds besloten heeft om niet te stoppen met bloggen, want het is nu 2017 en haar blog Talesfromthecrib.be is nog steeds alive and kicking. Gelukkig maar, anders zou ik – en met mij vele anderen – de wekelijkse gebeurtenissen uit Huize Deriemaeker moeten missen. En dan was het fantastische Blogboek er ook niet geweest.

Wil jij ook altijd bloginspiratie binnen handbereik?

Bestel het Blogboek dan gauw!

Blogboek
tips en inspiratie voor meer blog- en vlogplezier
ISBN: 9789460015267
Auteur: Kelly Deriemaeker
Uitgeverij: Vrijdag, Antwerpen
Prijs: €24,95 of (als e-book) €14,95
Meer weten over het Blogboek of Kelly Deriemaeker? Klik dan hier.