Doe Vriendelijk Dag

Internationale Doe Vriendelijk Dag


Ooit bedacht door een Nieuw-Zeelander en inmiddels een internationale dag, waarop je geacht wordt eens extra aardig te zijn voor je medemens; op 17 februari is het Internationale Doe Vriendelijk Dag.

Nou, één dag is het wel vol te houden, nietwaar?

Vandaag groet je dus wél ad random mensen op straat, help je die bejaarde-met-rollator oversteken en laat je spontaan iemand voorgaan. bij de kassa. De overige 364 dagen mag je weer gewoon met een chagrijnig smoelwerk de straat op. Nee hoor, geintje. Maar mocht je besluiten vandaag eens éxtra aardig te zijn – ja, nog aardiger dan je normaal al bent! – denk dan eens hieraan:


1.       Als je boodschappen gaat doen, vraag je je bejaarde buurvrouw of je ook iets voor haar mee kunt nemen.


2.       In plaats van een hoop lelijke gebaren te maken tegen die spookrijdende bakfietser op de rotonde, die hondsbrutaal en geheel onterecht voorrang neemt, stop je bijtijds en doe je je uiterste best om vriendelijk te kijken. Nee hoor, geeft helemáál niets, ga gerust voor.


3.       In plaats dat je moeder jou belt, doe je het eens andersom: jij belt haar vandaag. En je vraagt oprecht geïnteresseerd hoe het met haar gaat. En je zegt ook niet na vijf minuten dat je ‘zo op gaat hangen’. Denk d’r om!


4.       Stop een lief briefje in de lunchtrommel van je zoon of dochter.


5.       Geldt de Doe Vriendelijk Dag eigenlijk ook voor dieren? Dat weet ik eigenlijk niet, maar maakt ook niet uit. Laat de hond een half uur extra door het bos banjeren, speel eindeloos met de kat of verschoon eindelijk eens dat aquarium. Namens de goudvissen; hartelijk dank.


6.       Laat iemand voorgaan in de rij bij de kassa.


7.       Ruim spontaan de kamer van je kind op. Voor deze ene keer dan.


8.       Op de plaatsen waar ik vaak kom, wordt het doorgaans niet zo heel erg gewaardeerd: spontaan een vreemde begroeten. Maar hé, wie weet werkt het vandaag wel.


9.       Neem je huisgenoot een #*$%-klusje uit handen, zoals het verschonen van de kattenbak, de vuilnis wegbrengen of het doucheputje uitscheppen.  


10.   Ga uit eten. Niet alleen fijn voor jezelf, maar ook voor je partner, huisgenoten of kinderen. Heel aardig van jou om ze mee uiteten te nemen. En het scheelt jezelf ook nog eens een hoop tijd en moeite in de keuken. Vergeet niet een flinke fooi neer te leggen voor de ober. Da’s namelijk ook heel aardig.

Nog meer tips nodig? Kijk dan even hier.


En maak je geen zorgen, de Internationale Doe Vriendelijk Dag duurt maar 24 uur. Morgen is alles weer gewoon. Succes!