Doe meer met je pasta en pot

De gemiddelde Nederlander gooit jaarlijks zo’n 135 kilo aan voedsel weg. Dat is natuurlijk ontzettend zonde. Maar wat kun jij ertegen doen? Hoe zorg jij ervoor dat je het verspillen van voedsel kunt minimaliseren? Ik geef je tips om voedselverspilling tegen te gaan én een lekker recept om te koken met overgebleven pasta. Ook krijg je een aantal creatieve en handige ideetjes om lege verpakkingsmaterialen te hergebruiken. De ultieme anti-verspillingsblog, dus.

 

Houdbaarheidsdatum

Vorige week schreef ik een review over de verse pastasauzen en curry’s van Albert Heijn. Deze groentesauzen hebben, juist omdat ze van verse ingrediënten gemaakt zijn en geen toevoegingen bevatten om de houdbaarheid te verhogen, een beperkte houdbaarheid. Ik kreeg alle acht potten verse pastasauzen en curry's thuisbezorgd; omdat ik ze allemaal mocht proeven. Geweldig natuurlijk! Maar het nadeel ervan is dat de houdbaarheidsdatum van enkele potten saus inmiddels in zicht komt. Om te voorkomen dat er verse pastasauzen of curry’s ongeopend in de vuilnisbak verdwijnen, ga ik er de komende dagen flink mee aan de slag in de keuken.

Teveel pasta gemaakt?

Gisterenavond maakte ik een pasta met de pastasaus ‘rode paprika en gedroogde tomaat’. Ik fruitte een uitje met knoflook in de pan, voegde een stuk of vijf verse tomaten in blokjes toe en wat basilicum. Toen dit een kwartiertje geprutteld had, voegde ik er de verse pastasaus ‘rode paprika en gedroogde tomaat’ aan toe. Ik serveerde er eenvoudige elleboogjesmacaroni bij. Lekker en snel klaar.

Maar zoals vaak het geval is bij pasta; je kookt algauw veel te veel. Ook at mijn zoontje niet mee, dus mijn vriend en ik hadden met z’n tweetjes een maaltijd die zo ongeveer geschikt was voor een heel weeshuis.
Oké, dat is overdreven. Maar er hadden met gemak nog twee volwassenen kunnen mee-eten.

Zonde om weg te gooien

Daarom besloot ik vandaag van het overschot aan pasta een frittata te maken.

Alle overgebleven pasta, maar ook restjes groente die ik in de koelkast vond, bakte ik licht op in een koekenpan. Vervolgens klutste ik drie eieren met een beetje melk, wat geraspte kaas en Italiaanse kruiden. Dat eimengsel schonk ik over de pasta en groentes in de pan. Na een paar minuten bakken op zacht vuur, draaide ik de frittata met behulp van een bord om, zodat de andere kant ook mooi bruin kon worden. Mijn zoontje en zijn vriendjes – die hier ’s middags kwamen – waren erg blij met deze lunch! (En mijn doel om kinderen ‘stiekem’ meer groente te laten eten was daarmee ook weer behaald 😉. Lees voor tips om je kids meer groente te laten eten deze blog.)

Tafeltje-dekje

Koken met kliekjes is dus een manier om voedselverspilling tegen te gaan. Maar wat ik ook vaak doe, is eten geven aan mijn seniore buurvrouw. Zij is bijna 80 jaar en woont alleen. Ze is dolblij als ik haar ’s avonds een bordje warm eten kom brengen. Niet alleen omdat ze voor zichzelf niet meer zo  uitgebreid kookt, ook omdat ze het fantastisch vindt om eens wat anders te eten. Zo was ze vorige week erg content met de verse curry Tikka Masala maïs en gele paprika. Zoiets had ze voor zichzelf dus nooit gemaakt. Zij blij (lekker en gezond eten), ik blij (geen voedselverspilling). Tafeltje-dekje met de buren is een absolute win-winsituatie!

Boodschappenlijstje

Daarnaast is boodschappen doen met een lijstje ook aan te raden. Misschien wat ouderwets, maar het is wel de perfecte manier om geen impulsaankopen te doen. Of je bestelt je boodschappen online, zodat je alleen de producten neemt die je ook daadwerkelijk nodig hebt. Ik doe dat één keer per week. Dat bespaart mij niet alleen een ritje naar de supermarkt en het sjouwen van de zware boodschappen, ik koop dankzij online boodschappen doen nooit teveel. Handig!

Bewaren van voedsel

Als je je koelkast ook nog eens op de meest ideale manier indeelt – rekening houdend met temperatuurverschillen in de koelkast – én voedsel op de juiste manier bewaart, zoals het goed afsluiten of afdekken van producten – ben je al een heel eind op weg in het voorkomen van voedselverspilling.

Hergebruik van verpakkingsmateriaal

Voedsel bewaren kan natuurlijk in van die kekke plastic bakjes in mooie kleurtjes, maar veel productverpakkingen zijn zelf ook goed afsluitbaar en ook nog eens geschikt voor hergebruik. De potten waar de verse pastasauzen en curry’s van AH inzitten, zijn hiervan een perfect voorbeeld. Gooi de plastic pot dus niet weg als de pastasaus of curry op is!

DIY met pastapotten

Aangezien ik nu veel van deze handige afsluitbare sauspotten heb, gebruik ik ze voor diverse doeleinden:

Voor het invriezen van maaltijden of soep per portie;

Om stiften, potloden en pennen in op te bergen;

Als lunchtrommel (maak van je restje pasta een pastasalade!) of om vers fruit of groente in mee te nemen naar werk of naar school;

Als bloempot, vaas of om plantjes in te kweken;

Als voorraadpot voor suiker, zout, thee, kruiden, pasta, rijst of couscous;
Om verf van mijn zoontje in te doen (en als hij uitgeschilderd is om de de verf luchtdicht in te bewaren);

Voor het bewaren van diverse, kleine spulletjes, zoals kralen en knopen, de kleine Playmobil- of Lego-onderdeeltjes, batterijen, snoertjes en opladers of paaskuikentjes;

Om de goudvis in te vervoeren als hij uit logeren gaat. (Wel een paar gaatjes in het deksel prikken, uiteraard!)

Zo zie je maar; de verse pastasauzen en curries van AH zijn niet alleen ideaal om je kids meer groente te laten eten, ze passen ook nog eens prima binnen het anti-verspillingsplan! #EverybodyAppie

 
 

Meer lezen?